Bonsai (în japoneză însemnând aproximativ „grădinărit în tavă”) este arta și știința de a crește plante și arbori miniaturali, prin creșterea acestora forțată în spații mult mai restrânse decît sunt necesare în mod natural dezvoltării lor, prin conducerea și tăierea adecvată a ramurilor și prin hrănire minimală cu apă și îngrășăminte.

Bonsaiul este o plantă cultivată în ghiveci, care este menţinută la o dimensiune mai mică decât cea normală. Acesta are nevoie de o îngrijire specială pentru a supravieţui. Cei mai întâlniţi bonsai sunt arbori mici, cu forma bine conturată, care sunt plantaţi în ghivece joase.

Bonsaii se pot obtine din orice tip de arbust sau arbore, inclusive  din cei care fac flori si fructe. Cheia succesului este cresterea dirijata, care necesita rabdare si maiestrie.

Cu cât bonsaiul are mai multe frunze şi în condiţiile în care, la atingere, solul este tare şi uscat, este indicat să-i pui o cantitate suplimentară de apă.

Iarna e de ajuns să-l uzi o dată pe săptămână sau chiar mai puţin.

Curăţirea şi tunderea bonsaiului se face în special primăvara, înainte de apariţia primelor frunze sau când acestea îşi schimbă culoarea. În funcţie de specie, acesta trebuie tuns o dată sau de mai multe ori pe an. Tăietura trebuie efectuată deasupra unei frunze, în locul în care vrei ca bonsaiul să se ramifice.

Ca orice planta isi sintetizeza hrana cu ajutorul luminii solare.

Unii arbori au nevoie de o expunere directa in soare, altii prefera zone partial umbrite. E important sa stii ce specie este bonsaiul tau si care sunt necesitatile de crestere ale acesteia.

În general, îngrăşământul trebuie aplicat la două-patru săptămâni, în perioada de creştere. Acesta trebuie folosit numai pe sol umezit. Periodic,tot la trei săptămâni, primăvara, trebuie să transplantezi bonsaiul în alt ghiveci, pentru că are nevoie de sol proaspăt şi de un spaţiu suficient pentru rădăcini.

Copacii tineri vor fi replantati mai des, o data la 2-3 ani. Cei deja formati, maturi, o data la 4-6 ani.

Se pot face replantari din martie si pana in septembrie. Nu se recomanda insa in perioada de iarna. Cresterile sunt nesemnificative sau deloc si refacerea plantei este mult ingreunata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

© Atelier Floral Online | aranjamente florale, trandafiri criogenati in Bragadiru, Bucuresti - livrare