Crinul, Lilium, face parte din familia Liliaceae şi este o plantă perenă, originară din China şi Japonia. Există mai multe specii de crin, dar cea mai populară la noi este Amaryllis, o plantă tropicală cu bulb, foarte apreciată pentru florile ei mari în formă de trompetă, de culori variate, de la alb la roşu intens sau chiar pestriţe.

Amaryllis este o plantă de interior, dar pe timpul verii poate fi păstrată şi afară, în ghiveci sau chiar poate fi plantată în grădină.  Ghiveciul trebuie să aibă mai multe găuri pentru scurgerea apei.

Crinii au nevoie de lumină, dar nu trebuie să stea în soare direct. Ei se dezvoltă bine şi la semiumbră.

Când planta înfloreşte, ea trebuie păstrată într-o cameră încălzită la 20-26 de grade Celsius.

De primăvara şi până toamna, este bine să punem în ghiveci puţin îngrăşământ, o dată pe săptămână.

Crinul are o tulpină înaltă, între 80 şi 200 cm, şi o floare mare, formată din trei petale şi trei sepale.

Crinul oriental cum mai este el denumit popular este o planta rezistenta ce se poate cultiva si in tara noastra in gradini sau in spatii semiumbroase ale curtii. Radacina sa este viguroasa, ca diametru este mai mare decat cea a crinului alb de gradina, acoperita fiind cu o teaca maronie ce il protejeaza.

Plantarea se face in luna aprilie, in solul umed, iar daca nu sunt ploi se uda din abundenta dupa plantare. Prin comparatie cu crinul alb de gradina, crinul imperial este sensibil la frig, ger.

Petalele crinilor imperiali pot avea culori diferite: roz cu alb, crem, alb si crem, alb si grena, alb si galbui, dar niciodata petalele nu vor avea o singura culoare, asemeni crinilor albi de gradina.

Cele mai raspandite soiuri de crin imperial din tara noastra sunt:

„Crin imperial Empress of India” -colorit alb si roz ;

„Crin Imperial Gold”-colorit alb si galben;

„Crin imperial Stargazer”-culori alb si grena

În vremurile noastre, crinul e cultivat în grădini cu scop ornamental sau pentru a fi dăruit.

Puţini sunt cei care ştiu că floarea de crin e un simbol al căsătoriei, de aceea vom alege crinul drept cadoul floral ideal pentru o astfel de ocazie.

În limbajul florilor, crinul are şi un mesaj religios foarte puternic.

Crinul simbolizează puritatea şi neîntinarea. Este un simbol al Fecioarei Maria, dar şi al altor sfinţi, cum ar fi Arhanghelul Gavril şi al Sfântului Antonie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

© Atelier Floral Online | aranjamente florale, trandafiri criogenati in Bragadiru, Bucuresti - livrare